2021 évben történt

A Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület 2021-ben a személyes találkozások Covid járvány miatti korlátozások ellenére tovább tudta folytatni a környezetkímélő, biogazdálkodás ösztönzését és a biotermékek fogyasztásának népszerűsítését.

Március 8-án rendkívüli on-line közgyűlés megszavazta, hogy egyesületünk elfogadja 8294 Vigántpetend, Kossuth L. u. 15. sz. alatti iskola tulajdonjogát és annak költségeit, átveszi a megszűnt Független Ökológiai Központtól. Ezt követően megtettük a szükséges lépéseket, hogy a Tapolca Járási Földhivatal is bejegyezze. A NAV-tól kérvényeztük az illetékmentességet, melyet jóváhagyott.

Március 25-én Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének közgyűlésén részt vettünk

Június 5-én MFP Birsalma a Család Fája Programsorozat

dr. Szalai Timea,

Takács Ferenc,

Orbán Tibor tartott előadást

Varázshangok – Játszóház felnőtteknek, gyerekeknek

Stenszky Cecilia – Mesemondás

Június 24-én Nemesvámoson tartott Ware Borbála előadást szabadtéren fiatal kertészeknek – Kártevők elleni védekezés és egyensúly teremtés a kertben címmel.

Július 2-án Zircen a biokertészkedés és biogazdálkodás fortélyairól – egyensúlyteremtés a kertben címmel kezdő és haladó kertészeknek tartott Ware Borbála előadást, ugyanakkor ismertette a piackialakítás szabályait, lehetőségeit valamint a „bio” jelölésre vonatkozó jogszabályokat.

Július 4-én MFP Birsalma a Család Fája Programsorozat

Zeneovi műsor

Július 7-aug 31 Honlap létrehozása Vodafone Pro Bono Program keretén belül

Augusztus Művészeti Napok Fesztivál idejére helyszínként kiadtuk az iskolát – a fenntartási költségeket fedezzük a bérleti díjból

Augusztus 1-én MFP Birsalma a Család Fája Programsorozat

Györkös Vivien pszichológus előadása,

baba-mama kert létrehozása, természetes anyagokból játszóház

Augusztus 30 – Pilisi csorport látogatása

Szeptember 5-én MFP Birsalma a Család Fája Programsorozat

fafaragás – Bognár István;  textilfestés növényekkel, természetes színező anyagok- Kövecses Mónika, játszóház kicsiknek fa játékokkal

Szeptember elején gyakorlati foglalkozást tartottunk a magfogásról és palántaszaporításról, mélymulcsozásról Hegyesden, Tapolca-Diszelben a bioszőlőtermelésről hallhattak a biogazdák előadást, majd Sáskán pilisi biogazdák tapasztalatot cseréltek egy helyi biotermelővel.

Szeptember végén aktuális témaként az immunerősítő gyógynövényekről és házi alkalmazásukról hallhattak előadást az érdeklődők Ware Borbálától Vigántpetenden.

Október 3-án MFP Birsalma a Család Fája Programsorozat

Mosható pelenkák, vegyszermentes háztartás, méregmentes kozmetikumok, újrahasznosítás, Papírmerítés, játszóház

Október 10 – Cserkészeket fogadunk Vigántpetenden

Oktőber 23-án a Kapolcsi Őszi Vásáron is előadással vett részt egyesületünk Ware Borbála elnök választ adott a gyakori kérdésre, Mitől bio a bio, és hogyan lehetséges bioélelmiszert előállítani.

November 7-én MFP Birsalma a Család Fája Programsorozat

Közösségi faültetés – gyümölcsfák kiosztása, Orbán Tibor szaktanácsadás, játszóház

Novemberben Taliándörögdön a résztvevők előadást hallhattak Ware Borbálától  Komposztálás a gyakorlatban címmel.

December Adventben – TESCO pályázat Irány a Várhegy II.

Minden szombaton felmenetel a VárhegyreMinden vasárnap – mini hangverseny a kultúrház előtt nyitott ajtó mellett, csomagolt mézeskalács figurák, uzsonna

December Komposztkészítés a gyakorlatbanTaliándörögd

Agrárminisztérium – Bio Parcella pályázat – forráshiány miatt nem sikerült.

NEA  2021 működési pályázaton nyertünk az Egyesület működési költségeinek fedezésére.

A pályázatokon kiírt programok megvalósításában együttműködött egyesületünk az Önkormányzattal, a programok terjesztésében, plakátok, értesítések kihelyezésében. Köszönjük mindenkinek, aki segített vagy részt vett a programokon. Különösen a falu kultúrosa Székely Gabriella segített a poszterek megszerkesztésében elhelyezésükben Hegyesd Község honlapjára, és megosztásukben a Facebook oldalakon. Imre Gabi és Imre Laci segítettek a helyszínek előkészítésében a fák és baba-mama kert utógondozásában. A Birsalma program keretén belül a község területén is ültettünk 4 fát, amely a község javát szolgálja.