Küldetésünk

A Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület hat alkalommal részt vett a régiónként megszervezett Országos Bionap lebonyolításában. Az Egyesület rendszeresen tart mindenki számára nyitott, a szakmai ismeretek átadását szolgáló közérdekű előadásokat – többek között a biogazdálkodási praktikákkal, a bioélelmiszer előállításával és fogyasztásával kapcsolatban Veszprém, Zala és Pest megyékben.

2013-bIMG_3319an egyesületünk tagjai nemzetközi tanulmányúton vettek részt Svájcban, a biológiai sokféleség megőrzése témakörében, valamint előadásokkal és kóstolókkal vett részt a Magyarországon rendezett, 6 európai tagország szervezeteivel közösen létrehozott Learning for Lakes Leonardo Program workshop-ján; tapasztalatokat gyűjtöttünk, melyeket előadásainkon itthon továbbadhatunk. Több tagunk részt vett az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet on-farm kísérleteiben, ahol tájhonos paradicsom- és burgonyafajták termesztése, megfigyelése történt, majd a tapasztalatok átadása 2013 év telén, 2014 év tavaszán történik.

seed exch 4A Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület a termelők által fogott vetőmagok cseréjét 2013-ban 4 helyszínen szervezte meg, Veszprémben  Hegyesden, Kapolcson és Balatonszepezden, és aktívan szerepet vállalt a tápiószelei Génmegőrzőt Központtól kapott tájfajták fenntartásában is. Veszprémben részt vettünk az Ökovásárokon, valamint az Egészség Napon  az ökotermékek fogyasztását népszerűsítő kóstolókkal, kiadványokkal, tanácsokkal.

Tavasztól őszig több alkalommal szervezünk fűszernövény-, gyógynövény-, zöldség- és gyümölcstermesztési és állattartási ökogazdálkodási helyszíneken szakmai alkalmakat, amelyeket rendszerint a résztvevők számára biztosított bioélelmiszer-kóstolók kísérnek. Szakmai ismereteinket az Országos Biokultúra Találkozón és az ország különböző régiójában megrendezett fórumokon, ökopiacokon bővítjük és tartjuk frissen.

Tevékenységünknek köszönhetően a Hegyesden és a környező falvakban élő lakosság helyben jut értékes előadásokhoz, hasznos és közérdekű információkhoz, ezzel is segítjük a vidék élhetőségét. Rendezvényeinken a gyerekek számára is biztosítunk megfelelő programot, valamint figyelembe véve az esélyegyenlőséget, kora délutánra tettük az előadásokat, hogy a nők is részt vehessenek.