Nemzeti Együttműködési Alap pályázatunk

Pályáztunk az NEA-UN-14- SZ szakmai program kiírásban:

A Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület alapszabályban rögzített céljai között szerepel a biogazdálkodás népszerűsítése, és az ehhez kapcsolódó szakmai tudás átadása, a megpályázott NEA-UN-14-SZ-1264 szerződés keretén belül finanszírozott 2014 évi szakmai program remek lehetőséget adott a családi kiskert gondozás gyakorlati tapasztalatátadása terén. A családi biokertekre való ösztönzésként több előadást is szerveztünk az Országos Biokultúra Találkozó keretén belül jó példák és praktikák bemutatásával. A megvalósított program az eredetileg meghirdetett 6 nap helyett 8 napon valósult meg:

2014.04.05-én a veszprémi EKMK Dózsavárosi Könyvtár programjában hirdette meg az első programját a könyvtár mögötti kertben Közösségi Biokertészkedés címen, ahol a fő téma a biokert kialakítása volt magágykészítés, komposztálás, magvetés bemutatásával. A rendezvény végén magbörzével ösztönöztük a látogatókat a tájfajta vetőmagok fenntartására.  

2014.04.12.-13. A helyi, megyei és országos lapokban meghirdetett Országos Biokultúra Találkozót rendezte a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központban az, ahol többek között a program keretén belül az első nap Németh Mónika bemutatta a Rábcakapi Biokertészetet majd a második nap programjában Lechner Judit bíztatta a családi kertészkedőket a fűszer és gyógynövények termesztésére a magyar biokertben és Dr. Márai Géza bemutatta a Gödöllő kérnyékén levő jó példákat. A Művelődési Központ éttermi részében bio alapanyagból készült az ebéd és az ország minden részéről kiállították a biogazdák a termékeiket. A városi televízió és a Balatoni Rádió is tudósítottak az eseményről. Tekintettel arra, hogy nemcsak a biokertészkedésről volt szó a rendezvényen, ezért a terembérleti díjak felét számoltuk csak el az NEA szakmai támogatása terhére.

2014.05.07-én ismét a veszprémi EKMK Dózsavárosi Könyvtár programjában meghirdetett  Közösségi biokertészkedés keretén belül gyakorlati biokertészkedés folyt a könyvtárhoz tartozó kiskertben. A kertkialakítása mellett fő témák voltak a palántanevelés, a növényápolás, az ökológiai növényvédelem, interaktív kertépítési tapasztalatokat szerezhetett minden résztvevő.

2014.10.11. folytattuk Veszprémben a tavasszal megkezdett  Közösségi Biokertészkedést – az őszi kert ökológiai gondozása és az egészséges éléskamra tematikus gyakorlati foglalkozással. Hangsúlyt helyeztünk a biozöldségek többletértékére, a vegyszermentes termelésre, betakarításra, egészséges táplálkozássra.

2014.11.08. – ismét a veszprémi EKMK Dózsavárosi Könyvtár kiskertjében tanította Ware Borbála a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke a magszedés gyakorlati fogásait, fűszernövények szaporítását, termelését. Hangsúlyozta a biológiai sokféleség fenntartásának fontosságát. A program végén biotermékeket kóstolhattak a résztvevők.

2015.02.26. Zánkán a Gyógynövény –völgy Látogató és Oktatóközpontban tartott előadást Takács Ferenc a telepített gyógynövényekről a családi kiskertben, majd bio nasikkal és teákkal kínálta a résztvevőket.

2015.02.28. Badacsonytördemicen folytatódott a program a családi kertek megtervezésével – Tavasz a Biokertben előadással. Ezuttal powerpointos előadásból láthatták a résztvevők a domboságyásokat, a mulcsozást, a vetőmagok gyógyteás csávázását és a vetésforgó jelentőségét.

2015.03.28. A program záró rendezvénye Hegyesden, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület székhelyén Sátormapusztá Biogazdaságon történt. Itt mutattuk be a családi biokert program részeként a komposztkészítést, mulcsozást, magágyelőkészítést, vetést, vetésforgót, magtisztítást és tájfajta vetőmaghasználatot.

A családi biokert programokat többnyire hétvégén tartottuk gyakorlati interaktív bemutatókkal. A programon részt vevők száma változott, az Országos Biokultúra Találkozón a két napon közel 250 résztvevő volt, míg a kertekben a gyakorlati foglalkozásokon 8 és 25 közötti létszám volt jellemző, minden alkalommal minden korosztály jelen volt. Az eredeti pályázatban meghirdetett tombolasorsolás elmaradt, mivel  erre már nem volt fedezet és a nagy érdeklődésre való tekintettel inkább több család számára biztosítottunk gyakorlati és elméleti élményt. Az Egyesületünk ingyen biztosította a projektort és laptopot, és társadalmi munkában vállaltuk az adminisztrációs költségeket valamint a szakmai tapasztalatcserét. A helyszínekre utazáskor saját költségen biztosítottuk a laptop és vetítő szállítását.

Programjaink hirdetései programfüzetekben, szórólapokon, facebook-on:

apr5_vmkmaj7_vmkmaj7_vmk2okt11_vmk nov8_vmk nov8_dozsavaros